מורן זליקוביץ'
16 Feb
16Feb

מעבר למדינה חדשה זה לא צעד פשוט. מלבד כל הלחצים הברורים של מציאת עבודה בהולנד, דיור, בתי ספר, התחברות לתשתיות והכל במקום לא מוכר, נוספת גם הבירוקרטיה המייגעת והליך הניתוק מהרשויות בישראל. חלקן של הרשויות דורשות ניתוק מיידי ואילו אחרות לא דורשות זאת. היתרון של ניתוק לא מיידי הוא שזה מאפשר זמן להתחרט אם מחליטים שהיעד לא מתאים או מסיבות אחרות הדורשות חזרה לישראל.

MovingNL הכין עבורכם צ׳ק ליסט מסודר עם המלצות שלנו  - למה צריך לדאוג ולסגור בארץ כשהחלטתם לעבור למדינה אחרת. זוהי רשימה כללית מאד ואינה כוללת מקרים יוצאי דופן ולא כוללת מסמכים וחותמות שיש להכין בארץ לרישום בהולנד ולרשות ההגירה ההולנדית, כמו גם דברים נוספים הקשורים להולנד. לגבי אלה ובכל התלבטות וייעוץ אישי הקשור למעבר להולנד - מוזמנים ליצור איתנו קשר.


ניתוק מרשויות שונות

 רשות המיסים/ מס הכנסה 

יש לעדכן את רשות המיסים על כך שאתם עוזבים את הארץ. זה כולל הגשת טופס 5329 (הצהרת עזיבת תושב) כדי לסיים את חובותיך המיסויות במדינה. אם אתם שכירים – דווחו למס הכנסה שאתם עוברים להתגורר מחוץ למדינת ישראל. זהו דיווח נפרד מביטוח לאומי שאינו דואג ליידע אותם. אם אתם עצמאיים (עוסק פטור, מורשה או חברה בע"מ) – התייעצו עם יועץ המס או רואה החשבון הישראלי שלכם על המשך, הקפאת או סגירת הפעילות העסקית בישראל. 

דווחו לרשויות המס על מצבכם החדש ודאגו להשאיר כתובת דואר של המשפחה או חברים לקבלת הודעות עבורכם. עם זאת, שימו לב שהחל מ-2016 (כולל) יצא תיקון חדש לחוק מס הכנסה, שלפיו יחיד ששהה בישראל בשנת המס 183 ימים או יותר ומבקש לסתור את "חזקת התושבות" כאמור, דהיינו להוכיח כי מרכז חייו אינו בישראל, נדרש להגיש דו"ח לרשויות המס בישראל המפרט את העובדות שעליהן הוא מבסס את טענתו כי מרכז חייו אינו בישראל, ולצרף את כל המסמכים התומכים בטענתו. במידה ואותו אדם לא יגיש את הדו"ח, הוא ייחשב כ"תושב ישראל" ותחול עליו חובה לשלם מס הכנסה בישראל.

כדי להימנע מהוראות החוק החדש, יש לוודא שבכל שנה לא תבקרו מעל ל-183 ימים בישראל. וגם – לוודא שלא שהיתם מעל 30 ימים בשנה מסוימת אם באותה שנה ובשנתיים שקדמו לה במצטבר שהיתם בישראל מעל ל- 425 ימים. שימו לב לכך שרשות המיסים סופרת את הימים בצורה אחרת ממה שחשבתם - אין חצאי ימים. יום ששהיתם בישראל ייחשב כיום מלא בישראל.

בנוסף, חשוב להכיר - מס יציאה מישראל (מס הגירה). 

מס יציאה מישראל נקבע בסעיף 100א לפקודת מס הכנסה לפיו מי שעושה הגירה או רילוקיישן מישראל (ירידה מהארץ) באופן שגורם לניתוק תושבות לצרכי מס מישראל יהיה חייב במס רווחי הון בגין נכסים שנרכשו עד למועד ניתוק התושבות מישראל. כלומר, כאשר אדם עוזב את ישראל ועובר לגור בחו”ל ומפסיק להיות תושב ישראל לצרכי מס (מונח שנקרא “ניתוק תושבות לצרכי מס”) הוא ייחשב כמי שמכר את כלל הנכסים ההוניים שלו ביום העזיבה ויהיה חייב במס רווח הון (המכירה היא מכירה רעיונית כמובן). 

לישראל יש אמנת ביטוח סוציאלי עם 16 מדינות כולל הולנד ובינהן גם: אוסטריה, אורוגוואי, איטליה, בולגריה, בלגיה, בריטניה, גרמניה, דנמרק, נורבגיה, פינלנד, סלובקיה, צ'כיה, צרפת, רומניה, שבדיה ושוויץ, כמו גם רוב חלקי קנדה (מלבד קוויבק). בזכות אמנה זו אפשר לעשות תיאום מס (גם לגבי ביטוח לאומי וגם לגבי מס הכנסה) והמדינה בה אתם משלמים מיסים תיקבע בדרך כלל על פי מקום המגורים. במקרה של שליחות מטעם המדינה או רילוקיישן קצר, המשכורת בדרך כלל תהיה בישראל (כלומר תשלום המיסים יישאר בישראל), כך שאין צורך בבדיקת אמנות. 

במידה שאין למדינת היעד שלכם אמנה עם המוסד לביטוח לאומי הישראלי, תידרשו לשלם בשתי המדינות עד אשר תבטלו את התושבות שלכם.מאחר ובין הולנד וישראל יש הסכם מס – אין כפל מס. כלומר, אתם תבחרו מהי מדינת הבסיס שלכם ומהי המדינה שיותר משתלם בה לשלם מיסים. 

אנחנו בMovingNL עובדות עם יועץ מס מומחה מטעמנו וניתן לארגן פגישת ייעוץ מסודרת עם הדמיות מס שונות בהולנד  - ותחשיבי שכר, נכסים, הטבות מס המגיעות לכם, רולינג,  ועוד׳. אם יש לכם הכנסות פסיביות מנדל"ן, הון, קניין רוחני או אחר – התייעצו עם יועץ המס או רואה החשבון שלנו. 

ייתכן שביטול תושבות ומגורים מחוץ לישראל, לפחות 182 יום בשנה, תפטור אתכם מתשלום מס על הכנסות אלו. 


המוסד לביטוח לאומי ומשרד הפנים

לפני שאתם עוזבים את הארץ, אתם מחויבים להודיע לביטוח לאומי שאתם עוזבים, ללא כל קשר לתקופה שבה לא תהיו בארץ. על העזיבה מדווחים באמצעות טופס שניתן למלא (נמצא בסניפים השונים ובאתר שלהם). אתם יכולים לבחור עד חמש שנים אם להישאר רשומים או לבטל תושבות ישראלית. בתום חמש שנים רצופות מחוץ למדינה התושבות תתבטל אוטומטית. זאת, למעט מקרים שבהם ביקשתם בכתב שלא לבטלה משום שאתם מתכוונים לחזור לגור בישראל. 

עם זאת, ניתן לבקש לבטל תושבות גם לפני תום חמש השנים, באמצעות מכתב רשמי לסניף המוסד לביטוח לאומי הקרוב לכתובת מגוריכם הרשומה האחרונה, המפרט (יש לצרף גם אישורים) את הסיבות שמאפשרות להציב את מרכז חייכם במדינה אליה עברתם, ולא בישראל. טופס לביטול תושבות נמצא באתר המוסד לביטוח לאומי. ברגע שמתקבלת בקשתכם לביטול התושבות (לפני תום חמש השנים מתאריך עזיבתכם את ישראל), המוסד לביטוח לאומי מפסיק לגבות מכם כסף מדי חודש בחודשו. 

אם בשלב כלשהו לאחר הביטול תחזרו לישראל זכויותיכם הבריאותיות לא יישמרו לכם. כלומר, תהיה לכם תקופת המתנה לביטוח רפואי, או שתצטרכו לשלם קנס כספי גבוה על מנת שיוותרו על התקופה הזו. במידה ובחרתם להישאר רשומים - תידרשו לשלם ביטוח בריאות (בערך 100 ש״ח לחודש- הסכום משתנה כל כמה חודשים). בנוסף, בחמש השנים הראשונות לעזיבתכם תידרשו לשלם עוד סכום קטן לביטוח לאומי (בערך 60 ש״ח לחודש – הסכום משתנה כל כמה חודשים). שני הסכומים הללו נגבים יחדיו על ידי המוסד לביטוח לאומי, ומיועדים לשמר את הזכויות שלכם לכשתחזרו לישראל. יש להשאיר חשבון בנק פעיל או כרטיס אשראי פעיל, ממנו הם יוכלו לגבות את הסכום. 

שימו לב, הסכומים הנ"ל נגבים ממי שאינו שכיר או אינו עובד במדינה אליה היגר. בנוסף, לפני שאתם עוזבים את הארץ, וכל עוד אתם נחשבים לתושבי ישראל, אתם מחויבים להיות בעלי כתובת תקפה בישראל. זו יכולה להיות הכתובת של ההורים, חברים או כל כתובת אחרת, כל עוד יש בה מישהו שיקבל דואר עבורכם, וניתן לכתוב אותה בתעודת הזהות. כמו כן, חשוב להשאיר ייפוי כוח למישהו שאתם סומכים עליו למקרי חירום בירוקרטיים.

כדאי לדעת שכל עוד רשויות המדינה מחזיקות בכתובת תקפה שלכם (דהיינו, תעודת זהות כחולה בתוקף), אתם רשאים להצביע בבחירות בישראל. 



בנקים

אם עזבתם את ישראל, עברתם להתגורר בהולנד והפכתם לתושבי חוץ, יש סבירות גבוהה שהבנק שלכם בישראל יכיר בכם לאחר תקופה מסוימת כתושבי חוץ. זה תלוי במצבכם האישי ובמדיניות הבנק. בדרך כלל תהליך זה כולל עדכון הפרטים האישיים בבנק כולל הכתובת והסטטוס שלכם. המשמעות בין היתר תכלול פטור ממיסים מסוימים במשיכת כסף וכדומה. 

מה תקבלו בחשבון תושב חוץ: 

  • ריביות בתעריף מועדף בהפקדת כספים לפיקדונות לזמן קצוב
  • פטור מתשלום מס הכנסה בישראל על ריבית הפיקדונות (מותנה בחתימה על הצהרה וסייגים בהצהרת המס) 
  • פטור ממס על רוב הפעילות בניירות ערך ישראליים

על מנת לפתוח חשבון תושב חוץ בבנק עליכם לעמוד בכל התנאים הבאים: מדינת ישראל אינה מקום מגורי הקבע שלך או של משפחתך, בית העסק שלך אינו בישראל ואינו קשור לישראל, אין בבעלותך בית עסק או שותפות בעסק הפועל מישראל.

חובות

המוסד לביטוח לאומי - חשוב מאוד לסגור כל חוב עם המוסד לביטוח לאומי לפני העזיבה, ולקבל אישור בכתב על כך שאינכם חייבים שום כסף. ישנם דיווחים לא מעטים מתושבים עוזבים, כי לעיתים המוסד לביטוח לאומי (ומוסדות אחרים בישראל) מאיים על הורים (שגרים בישראל) לבגירים (שגרים מחוץ לישראל) בשליחת מעקלים על חובות (אמיתיים או מומצאים) של הילדים הבגירים. זה לא תלוי ביטול תושבות, או ביטול אזרחות, כך שכדאי לוודא שאתם עוזבים את ישראל עם סימוכין, שיהיה תקף משפטית, על כך שאין לכם חובות כלשהם. 

ספקי שירות, גופי מדינה ורשויות מקומיות

הצעד הראשון כשעוברים להולנד הוא לבדוק את הוראות הקבע בבנק בישראל ואת החיובים בכרטיסי האשראי. הכינו רשימה מסודרת של כל ההתחייבויות שלכם ובדקו היטב עם מי יש להתנתק. חשוב מאד לוודא שסגרתם חובות עם כל הגופים הממשלתיים והודעתם על עזיבתכם. זה כולל למשל, הפסקת תשלום אגרת שידור טלוויזיה, מיסי עירייה וארנונה, תשלום מים, חשמל, גז וגם חברות כבלים וטלפון. מומלץ לבקש אישור בכתב שאין להם תביעות נוספות נגדכם, ואין לכם חובות נוספים. בכל מקרה של התחייבות מול חברת כבלים, או תשלום עבור טלפון סלולארי אם אתם נוסעים להולנד תקופה קצרה, בקשו מהחברות בכתב להקפיא את החשבון שלכם וכך תחסכו מאות שקלים בכל חודש. אם אתם מתכננים להתגורר בהולנד למעלה מחצי שנה, שקלו לסיים את ההתקשרות שלכם עם החברות, או להעביר אותה לקרוב משפחה או לחבר שיקבלו את השירות במקומכם וישלמו עליו. 

קופות חולים

בהגיעכם להולנד, מרגע התושבות שלכם במדינה וקבלת מספר הBSN תידרשו על-פי חוק להירשם לביטוח בריאות מקומי הולנדי. ביטוח מטיילים זמני, או רישום בקופת חולים בארץ – לא ייחשבו. במידה ולא תירשמו בזמן אתם צפויים לעמוד בפני תשלום קנס. אז כדאי להירשם. נשמח לייעץ לכם מה הביטוח הנכון עבורכם ולעזור לכם בהליך ההרשמה.באם אתם עוברים למדינה אחרת לתקופה הצפויה להימשך מעל לחמש שנים, מומלץ לבטל את החברות בקופת החולים בישראל, אלא אם אתם מבקשים להמשיך לקבל טיפולים רפואיים בישראל גם בתקופת שהייתכם בחו״ל. כדי ליהנות מהמשך טיפול בארץ תידרשו להמשיך ולשלם את סכום החברות בקופת חולים בכל חודש, עבור כל אחד מבני המשפחה. באם החלטתם כן לבטל, הודיעו לפני עזיבתכם לקופת החולים בה אתם חברים, כי אתם מעוניינים לעזוב את הארץ ולעבור למדינה אחרת. אל תשכחו לבקש אישור בכתב על הפסקת החברות בקופת חולים. מומלץ לבקש טרם עזיבתכם מסמך באנגלית מרופא המשפחה, ו/או כל רופא רלוונטי אחר, המתאר את ההיסטוריה הרפואית שלכם, בקשה לתרופות מירשם, בעיקר אם אתם חולים כרוניים או בעלי היסטוריה רפואית מורכבת – מאחר שלעיתים קרובות הרופאים בהולנד דורשים מסמך (ותמיד עדיף לתרגם לשפה המדוברת במדינת היעד) שמוכיח את מצבכם הבריאותי עם ההרשמה למרפאה. אצלינו בMovingNL ניתן לתרגם באופן מוסמך (חותמת נוטריונית) גם מסמכים עבור רופא המשפחה. 

רישיון נהיגה ורכב בהולנד

אחרי שנרשמתם בהולנד ניתן לנהוג עם רישיון בינלאומי עד חצי שנה מאז רישומכם כתושבים במדינה. בשלב זה ולעיתים גם קודם לכן, אתם יכולים לפנות לעירייה ולבקש המרת רישיון נהיגה להולנדי. אתם תידרשו לתת את הרישיון הישראלי לפקיד, להצטלם (בהתאם לסטנדרט ההולנדי כלומר, בין היתר -  בלי לחייך), וכעבור כשבועיים תידרשו לבוא לאסוף את הרישיון החדש. הרישיון הישראלי ישלח לשגרירות ישראל לגניזה.טיפ – באם נלקח מכם הרישיון הישראלי ואתם עדיין רשומים בישראל, ישנה אפשרות לבקש רישיון חדש בישראל, לאחר שאתם מצהירים שאיבדתם אותו. כך יהיו לכם שני רישיונות נהיגה, למקרה שתצטרכו למסור את הרישיון הישראלי בעת קבלת הרישיון במדינת היעד.בכל מקרה בהולנד ובמיוחד בערים כמו אמסטרדם, אין הכרח בהחזקת רכב פרטי. התחבורה הציבורית בכל הולנד מצוינת וההולנדים עצמם רוכבים על אופניים ורבים מהם לא טורחים להוציא רישיון נהיגה. 

צה״ל שירות מילואים

מילואים - לכל מי שעדיין נכלל בשירות המילואים של צה״ל יש לדווח באופן פורמלי ליחידה הצבאית על מעבר למדינה אחרת. בשנתיים הראשונות לשהותכם מחוץ לישראל המדיניות של צה״ל היא להשאיר אתכם ביחידתכם. לאחר מכן התיק שלכם יעבור לשלישות הראשית ושם יוחלט אם להשאירכם ביחידה, להעבירכם ליחידה אחרת או לוותר עליכם לחלוטין להמשך שירות. 

שירות צבאי  - חוק שירות הביטחון חל על בעלי האזרחות הישראלית בין אם הם שוהים בארץ ובין אם לא. כלומר, אזרח ישראלי השוהה מחוץ לישראל מחויב גם הוא לשרת בצה"ל. להורים לילדים קטינים המתגוררים בחו״ל דרך קבע, עד גיל 16 יחסית קל יותר להימנע משירות צבאי בישראל בהגדרתו כ״בן מהגרים״. לאחר גיל 16 מומלץ להיוועץ בעורך-דין בכדי לוודא שמסדירים את עניין ההגירה כחוק ולא מסתבכים מול הרשויות.

לפי החוק, כל מיועד לשירות ביטחון, גבר או אישה, השוהה דרך קבע בחו"ל בכל מעמד שהוא, יחויב להתייצב בקונסוליה הקרובה למקום מגוריו (מדובר על מקום מגוריו הנוכחי, לא בישראל), עם הגיעו לגיל 16.04, לשם רישום כנדרש בחוק השירות והביטחון. אם שהיתם באותו זמן בישראל, יש להתייצב בלשכת הגיוס האזורית הקרובה ביותר למקום שהייתכם.רישום והסדרת מעמד צבאי מול נציג דיפלומטי או קונסולרי הוא שירות המאפשר לאזרחים השוהים בחוץ לארץ ומיועדים לשירות ביטחון, להסדיר את מעמדם מול צבא ההגנה לישראל (צה"ל).

מיהו בן מהגרים?

בן מהגרים הוא אזרח ישראלי, שנולד בחו"ל או עזב את ישראל למטרת הגירה בליווי הוריו טרם הגעתו לגיל 16. יש לשים לב כי:אם אחד ההורים חי בארץ, על המועמד לשירות ביטחון להוכיח, כי נמצא בחזקת ההורה השוהה בחו"ל.אם שני ההורים חיים בארץ, המועמד לשירות ביטחון להוכיח לא יוכר כבן מהגרים.מועמד לשירות ביטחון להוכיח שאינו זכאי למעמד בן מהגרים יהיה רשאי להגיש בקשת לדחיית גיוס לשם סיום לימודים תיכוניים בחו"ל. מועמד לשירות ביטחון להוכיח שלא מוכר כבן מהגרים, אינו זכאי לדחיית התייצבות - וחייב לחזור לארץ. מידע יותר מעמיק ניתן למצוא באתר הבא: https://www.gov.il/he/service/registration_and_regulation_of_idf_status


מקוות שהמידע עשה לכם סדר. במקרה שלא בטוחים או מעוניינים בייעוץ לקראת מהלך של עזיבה את ישראל, מומלץ להתייעץ איתנו MovingNL. כך תגיעו מוכנים וללא הפתעות או מסמכים חסרים שלא ניתן להשלימם בהיותכם בהולנד.    

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.